מטופלים הפונים לטיפול של יישור שיניים בד"כ מתלוננים על "שיניים עקומות" או "שיניים בולטות". לעיתים רחוקות יביעו דאגה לגבי "מנשך עמוק" ולכן יופתעו כאשר יציע האורתודונט לפתוח את המנשך.
מהו "מנשך עמוק"?
מנשך עמוק הוא ליקוי סגר בו קיימת חפיפה גדולה מידי בין השיניים העליונות והתחתונות בזמן סגירת השיניים. בסגר תקין קיימת חפיפה של כשלושים אחוז בין שיניים עליונות ותחתונות (כלומר החותכות העליונות מכסות כשליש מהחותכות התחתונות). כאשר השיניים העליונות מכסות יותר מחצי מהחותכות התחתונות נגדיר זאת כ"מנשך עמוק". באנגלית זה נקרא Deep bite או Overbite.
מנשך עמוק הוא ליקוי סגר נפוץ למדי ואחד הקשים לטיפול. למרות שהמשמעות עבור המטופל היא אסתטית בעיקרה, נוכחות מנשך עמוק מעידה בד"כ על בעיות אחרות שיש לטפל בהן.
מה הגורמים למנשך עמוק?
הסיבה הנפוצה ביותר למנשך עמוק היא קשת שיניים תחתונות קטנה או אחורית מידי ביחס לקשת השיניים העליונה. במצב זה, השיניים העליונות קדמיות מידי, ולעיתים בולטות מאוד כך שהשיניים התחתונות ממשיכות בבקיעתן עד שנעצרות ע"י החלק האחורי של החותכות העליונות או, במקרים חמורים יותר, ע"י החייך עצמו.
לעיתים עצם בקיעת היתר של החותכות התחתונות יוצרת צפיפות גדולה באזור השיניים הקדמיות התחתונות.
חותכת תחתונה חסרה תביא למצב דומה של בקיעת יתר של החותכות התחתונות ומנשך עמוק.
מבנה לסת ושרירי לעיסה חזקים גם הם גורמים להעמקת המנשך. הפעלת כוחות לעיסה חזקים מידי יכולה להיגרם גם מקיום הרגלים כמו שחיקה ו/או הידוק שיניים. במקרים אלה נראה העמקה של המנשך עם השנים.
מדוע חשוב לטפל במנשך עמוק?
מלבד שיפור במראה האסתטי קיימות לפחות ארבע סיבות נוספות לטיפול במנשך עמוק:
- חותכות תחתונות הנמצאות בבקיעת יתר נשחקות בקצב מהיר יותר. כאשר המטופל מפעיל כוחות לעיסה גדולים קצה השיניים התחתונות נשחק כנגד החלק האחורי של השיניים העליונות ונוצר איבוד חומר שן חמור יותר מאשר בסגר תקין, עד כדי קיצור כותרות השיניים ואפילו שבירת להבי השיניים.
- כאשר החותכות התחתונות בקעו עד כדי נגיעה בתקרת הפה (החייך) תהיה פגיעה ברקמה הרכה, חתכים וכיבים, עקב המנשך העמוק. באופן דומה, מקרים חמורים של מנשך עמוק עלולים לגרום למגע טראומטי של חותכות עליונות בחניכיים של הלסת התחתונה, עד כדי הרס רקמת התמיכה של השיניים.
- במקרים שאבדה כמות ניכרת של חומר השן (מצבי שחיקה או שברים של כותרות השיניים) יש צורך בטיפול אורתודונטי לפתיחת מקום לשחזור השיניים שנפגעו.
- במקרי צפיפות שיניים המלווה בד"כ מצבים של מנשך עמוק, יש צורך בפתיחת המנשך כחלק מיישור השיניים.
כיצד מטפלים במנשך עמוק?
לפני שמתחילים בטיפול של יישור שיניים חשוב להבין מה גורם למנשך העמוק ולטפל בהתאם: לפתוח את המנשך על ידי הבקעת שיניים אחוריות, אינטרוזיה (תנועה הפוכה מהבקעה) של חותכות עליונות, תחתונות או שילוב של מספר תנועות.
כאשר הסיבה למנשך העמוק קשורה לליקוי סגר נוסף, למשל בליטת שיניים עליונות, תיקון המנשך העמוק מתלווה לתיקון ליקויי הסגר הנוספים.
מתי נכון לטפל במנשך עמוק?
ניתן לטפל במנשך עמוק בכל גיל, כבר מגיל 8. הטיפול יהיה קל יותר בילדים ובני נוער מאשר במבוגרים. ככל שנקדים לפתור את בעיית המנשך העמוק כך נימנע מהנזקים הנלווים למצב זה.
כמו בכל טיפול אורתודונטי חלק בלתי נפרד מהטיפול הפעיל יהיה שימור התוצאה. מנשך עמוק נוטה לחזור עם השנים (בגלל הקשר לפעילות השרירים) ולכן בשלב השימור נשקול שימוש בסד לילה בנוסף לאפשרויות השימור הרגילות (קיבוע נשלף, קבוע או שילוב שלהם).
מוזמנים לקרוא גם על יישור שיניים למבוגרים
מנשך עמוק בתחילת טיפול
בסיום הטיפול
מנשך עמוק בתחילת טיפול
בסיום הטיפול
שאלות נפוצות
הגיל המתאים ביותר לטיפול במנשך עמוק הוא גיל ההתבגרות, אך ניתן לטפל גם בגיל צעיר יותר (החל מגיל 8) וגם בגיל המבוגר.
כל מקרה לגופו, טיפול אורתודונטי ממוצע בקשתיות נמשך בין שנה לשנה וחצי.