המונח "מנשך פתוח" מתייחס לליקוי סגר בו בזמן סגירת הפה אין מגע בין השיניים העליונות והתחתונות. משנך פתוח יכול להיות קדמי, אחורי, חד או דו צדדי.
באופן טבעי השיניים בוקעות עד אשר מגיעות לשיניים הנגדיות ושם נעצרת הבקיעה, אז למה שיפסיקו לבקוע אם עדין לא הגיעו למגע התקין?
מנשך פתוח בתחילת טיפול
בסיום הטיפול
מנשך פתוח בתחילת טיפול
בסיום הטיפול
מנשך פתוח בתחילת טיפול
בסיום הטיפול
מנשך פתוח בתחילת טיפול
בסיום הטיפול
הסיבות הנפוצות ביותר לקיום מנשך פתוח קשורות לגורמים התנהגותיים:
- מציצת מוצץ או אצבע: גוף הנמצא בתדירות גבוהה בין השיניים העליונות והתחתונות מונע את בקיעת השיניים המלאה ולא מאפשר מגע בין השיניים בשתי הלסתות. לצורך העניין גם עיפרון, מקטרת או כל גוף חיצוני אחר עלול לגרום למנשך פתוח אם נמצא הרבה שעות בפה.
- דחיפת לשון: עמדת לשון קדמית בין השיניים הינה גורם עיקרי למנשך פתוח. הלשון שנמצאת בין השיניים משמשת כמעצור לבקיעה מלאה של השיניים, בדיוק כמו כל גוף חיצוני. מכיוון שהלשון נמצאת בפה כל הזמן, ומהווה גורם מפריע בזמן מנוחה, לעיסה ודיבור, חומרת המנשך הפתוח במצבים של דחיפת לשון היא בד"כ גדולה יותר.
- נשימת פה: חסימת דרכי הנשימה העליונות עלולה לגרום להרגל של נשימת פה. חסימת דרכי האויר יכולה להיגרם מנזלת כרונית המגדילה את הרקמה הלימפתית בחלק האחורי של האף והגרון ("שקדים"), סטייה של מחיצת האף או גורם מבני אחר שלא מאפשר נשימת אף. בנשימת פה הפה פתוח רוב הזמן, הלשון נמצאת בעמדה קדמית ומונחת על השיניים וממש משנה את מבנה הלסת.
גורמים נוספים למנשך פתוח יכולים להיות גנטיים או פתולוגים. הפרעות במפרק הלסת לדוגמה, עלולות לגרום לגדילה לא תקינה של מפרקי הלסתות היוצרת אסימטריה של הלסת התחתונה, מה שלא יאפשר התאמה בסגירת הפה בין הלסתות.
בקיעה לא תקינה של השיניים הינה גורם מקומי שגם הוא יגרום לליקוי סגר מסוג מנשך פתוח.
מנשך פתוח אינו גזרת גורל- יש מה לעשות! כמו בכל טיפול, אבחנה נכונה חשובה מאוד לזיהוי הגורם לליקוי הסגר ולהחלטה על הטיפול הנכון.
אפשרויות הטיפול במנשך פתוח:
- טיפול התנהגותי: במקרים בהם הגורם למנשך פתוח הוא הרגל מזיק, הדרך הטובה ביותר תהיה הפסקת (או מניעת) ההרגל. למשל, אם הפסקת מציצת מוצץ או אצבע מתרחשת עד גיל שש, תהיה סגירה טבעית של המנשך הפתוח שהתפתח בשיני החלב. שינוי הרגל דחיפת לשון גם הוא יכול לאפשר בקיעה נוספת של השיניים וסגירת המנשך הפתוח באופן ספונטני. חשיבות גדולה מאוד קיימת לשינוי ההרגל כדי לאפשר יציבות הסגר לאורך שנים, גם במצבים בהם תיקון הסגר נעשה באופן של טיפול אורתודונטי.
- טיפול אורתודונטי, ע"י הזזה השיניים. בהתאם לסוג ליקוי הסגר יחליט האורתודונט מה הדרך הנכונה ביותר לטפל במנשך הפתוח. את הטיפול יישור שיניים ניתן לבצע בכל מערכת אורתודונטית, קבועה (סמכים) או נשלפת (לדוגמה אינוויזליין). במקרים רבים מתלווה לטיפול יישור השיניים גם טיפול התנהגותי לשינוי ההרגל שמהווה גורם לליקוי הסגר.
- במקרים חמורים או שהמנשך הפתוח נגרם בגלל מבנה גרמי (גנטי או פתולוגי) ימליץ האורתודונט על טיפול כירורגי או משולב- אורתוכירורגי.
מדוע לטפל במנשך פתוח?
הסיבה הנפוצה ביותר לטיפול במנשך פתוח היא אסתטית. בחיוך יפה ואטרקטיבי אנו רוצים לראות חשיפה מלאה של השיניים הקדמיות כך שנוצר קו חיוך המקביל לשפה התחתונה. במנשך פתוח השיניים הקדמיות ממוקמות גבוה יותר, מה שנותן מראה של חסר שיניים.
חוסר מגע בין השיניים לא מאפשר לעיסה נכונה והגיית אותיות מסוימות עלולה להיות לקויה- אלה הן סיבות תפקודיות לטיפול במנשך פתוח.
במקרים אחרים הסיבה לתיקון המנשך הפתוח תהיה בריאותית, לדוגמה אם קיימת שחיקת יתר של השיניים שכן במגע או אפילו שברים של השיניים.
ניתן לטפל במנשך פתוח בכל גיל אך הרבה יותר קל בגיל הצעיר. בדיקה ראשונה אצל אורתודונט יכולה לגלות ליקויי סגר אשר טיפול בהם ימנע נזק עתידי- מנשך פתוח הוא אחד מהם.
ד"ר שרית בן שמן מתמחה ביישור שיניים למבוגרים ויישור שיניים לילדים. מוזמנים ליצור עימנו קשר לקבלת מידע על תהליך יישור שיניים.
שאלות נפוצות
כן. ישנם גורמים שאינם גנטיים והם עלולים לגרום למנשך פתוח. למשל מציצת אצבע או מוצץ יכולים לגרום לכך. לכן נמנע מזה כבר בשלב מוקדם יותר.
כל מקרה לגופו. ישנם מצבים שטיפול רגשי ומניעתי יספיק (כמו להפסיק למצוץ אצבע או טיפול אצל קילנאי/ת תקשורת לדיבור נכון), אך לעיתים יש צורך גם בטיפול אורתודנטי.