לפי איגוד האורתודונטים האמריקאי והאגודה האורתודנטית הישראלית, ההמלצה היא לבצע בגיל 8 בדיקה אורתודונטית ראשונית ולהתחיל בתהליך מעקב. בדרך כלל לא מומלץ לבצע טיפולי יישור שיניים לילדים לפני שמסתיים תהליך החלפת השיניים משיני חלב לשיניים קבועות, המתרחש לרוב בין הגילאים 8-11.
יחד עם זאת, במקרים מסוימים נמליץ על תחילת טיפול בגיל מוקדם על מנת למנוע נזק עתידי. זהו הטיפול המוקדם, או טיפול שלב א'.
ברוב המקרים נעדיף להמתין להחלפת שאר השיניים לפני שנתחיל טיפול אורתודונטי, ונלווה את ילדכם בפגישות מעקב תקופתיות עד סיום החלפת כל השיניים.
דוגמאות לסוגי טיפול בילדים
הרחבת לסת
קבוצת שיניים אחוריות הנמצאות פנימית יותר לשיניים התחתונות עקב חוסר התאמה בגודל קשתות השיניים. במקרה כזה לא ניתן לסגור את השיניים כרגיל אלא אם מזיזים את הלסת התחתונה לאחד הצדדים. הטיפול במנשך הפוך אחורי נעשה ע"י הרחבת לסת, וזהו הטיפול הנפוץ ביותר והחשוב ביותר בילדים לפני בקיעת כל השיניים הקבועות.
מנשך הפוך
כאשר שן עליונה נמצאת פנימית יותר לשן התחתונה זהו מצב של "מנשך הפוך". השיניים העליונות צריכות להיות תמיד מעבר לשיניים התחתונות, בקשת רחבה יותר, גם בחלק הקדמי וגם בחלק האחורי. טיפול יישור השיניים ותיקון המנשך ההפוך יכול למנוע נזקים בלתי הפיכים כמו שחיקת שיניים מוגברת וסטייה של הלסת.
מנשך עמוק
במישור האנכי השיניים העליונות הקדמיות אמורות לכסות עד כשליש מהשיניים התחתונות. במקרים של מנשך עמוק קיימת חפיפה גדולה יותר, עד כדי כך שבמקרים קיצוניים השיניים התחתונות מגיעות עד לחך. מנשך עמוק עלול לגרום לפציעת החך, להגבלת תנועת הלסת התחתונה ולמניעת בקיעת שיניים תקינה.
צפיפות
הסיבה הנפוצה ביותר ליישור שיניים בכל גיל – כאשר אין מספיק מקום לשיניים והן עומדות בחפיפה זו לזו (שיניים עקומות). צפיפות שיניים עלולה לגרום לקושי בצחצוח והתפתחות דלקת חניכיים ועששת, להפרעה בצמיחה תקינה של השיניים הקבועות וכמובן במקרים חמורים להפרעה אסתטית. מטרת טיפול יישור השיניים תהייה לפנות מקום בקשת השיניים ומתן אפשרות לבקיעה תקינה של השיניים הקבועות.
ד"ר שרית בן שמן מתמחה גם ביישור שיניים למבוגרים מוזמנים ליצור עימנו קשר לקבלת מידע על תהליך יישור שיניים.