גומיות אורתודונטיות הן גומיות אלסטיות קטנות, ייעודיות לשימוש בטיפולי יישור שיניים. הן ממלאות תפקיד חשוב בתהליך הזזת השיניים ותיקון המנשך, המתבצע במסגרת טיפול אורתודונטי (יישור שיניים).
השימוש העיקרי בגומיות אורתודונטיות הוא במקרים בהם היחס בין השיניים בלסת העליונה ובין השיניים בלסת התחתונה דורש תיקון והתאמה. אך לא רק במקרים אלה. בשל תכונתן האלסטית של הגומיות נעשה בהן שימוש בכל מקרה בהם נרצה להפעיל כוח המקרב בין שני קצוות הגומייה, כמו קפיץ.
אלה הם כמה מהשימושים הנפוצים בגומיות אורתודונטיות:
- גומיות בין הלסתות: אלו הן הגומיות הנפוצות ביותר בטיפול אורתודונטי. הן משמשות לתיקון בעיות מנשך, שיניים עליונות בולטות או מנשך הפוך קדמי. הגומיות בשימוש זה מתחברות בין הלסת העליונה והתחתונה, ומפעילות כוח על השיניים כדי לשפר את היחס בין שתי הלסתות.
- גומיות בלסת אחת: משמשות להזזת שיניים בודדות בתוך אותה קשת.
- גומיות במנח צלבי, אנכי או משולש: גומיות אלו משמשות לתיקון בעיות סגר מסוימות, כגון מנשך צלבי (הפוך) אחורי או מנשך פתוח.
- גומיות בין השיניים ובין מכשיר עזר (כגון שתל אורתודונטי): במקרים בהם יש צורך להזיז שיניים לכיוון אחר או לתמוך בתנועה או ייצוב תנועת שיניים.
בכל אותם מצבים בהם יש צורך להשתמש בגומיות, יתכנן האורתודונט את המיקום המתאים ביותר לקבלת התנועה הרצויה, ובהתאם לתכנון זה ישים נקודות אחיזה עבור הגומיות על השיניים או על המכשור האורתודונטי.
במקרה שמטפלים במכשור קבוע (סמכים/ "קוביות"), ישים האורתודונט וו על הסמכים המתאימים (יש סמכים המגיעים כבר עם הווים עליהם), או ישתמש בוו על קשת המתכת המחוברת אל הקוביות (הסמכים).
בטיפול בעזרת הפלטות השקופות של אינויזליין (קשתיות) ישנן כמה אפשרויות לחיבור הגומיות: כפתור או וו על השיניים, וו על הפלטות או שילוב של ווים וכפתורים, בחלק החיצוני ו/או הפנימי של הפלטה.
כל אחת מאפשרויות אלה מתאימה לתנועה אחרת. האורתודונט יחליט בהתאם לליקוי הסגר איזה חיבור מתאים יותר. הגומייה תתחבר בין נקודות אחיזה אלה וכח מתיחת הגומייה יפעיל את הכוח המתאים לתנועה הרצויה, בהתאם לתיקון הנדרש.
הגומיות האורתודונטיות נבדלות ביניהן בקוטר הגומייה ובעובי שלה. כל גומייה מפעילה כוח שונה והאורתודונט יתאים את הגומייה המתאימה בכל מקרה ומקרה. במהלך טיפול של יישור שיניים ייתכן שימוש בגומיות שונות בשלבים שונים של הטיפול.
בכל צורת טיפול, פלטות שקופות (אינויזליין) או קוביות (סמכים), על המטופל לשים בעצמו את הגומיות בהתאם להנחיית האורתודונט. ביישור שיניים עם פלטות שקופות, כאשר מסירים את הפלטה בזמן אוכל או צחצוח, יש להסיר גם את הגומיות ולא לשכוח להחזיר אותן כאשר מחזירים את הקשתיות (הפלטות). ניתן להשתמש באותה גומייה עד 24 שעות ביממה, כלומר להשתמש בגומייה חדשה אחת ליום. במהלך היום ניתן להחזיר את אותה הגומייה או להחליף לחדשה מספר פעמים ביום.
ההשפעה הביולוגית של הגומיות על השיניים כרוכה בהפעלת כוח מתמשך ועדין, המניע בהדרגה את השיניים למצבן הנכון. הרופא המטפל ינחה את המטופלים ויסביר כמה שעות ביממה יש להרכיב את הגומיות וכמה פעמים ביום יש להחליף את הגומיות בפה. מטופל שילבש את הגומיות באופן מקוטע ולא רציף או לחלופין למספר מועט של שעות ביממה לא יזכה למימוש המטרה ולתיקון המנשך.
חשוב שהמטופלים ימלאו אחר הוראות האורתודונט לגבי השימוש בגומיות האורתודונטיות, לרבות משך, תדירות וסוג הגומייה. שימוש יתר או שימוש לרעה בגומיות עלול להוביל לתנועה לא רצויה של שיניים, ספיגת שורש השיניים וסיבוכים אחרים. פגישות מעקב קבועות עם האורתודנט חשובות למעקב אחר ההתקדמות והתאמת תכנית הטיפול לפי הצורך.
מעוניינים בטיפול יעיל ומהיר? הישמעו להוראות האורתודונט והקפידו על שימוש עקבי בגומיות.
בהצלחה.